Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ομιλία της ψυχολόγου Β. Πρεκατέ στις 5/5/12


Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην
Ομιλία-Συζήτηση με θέμα
«Αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά και προετοιμασία για την επαγγελματική ζωή»
που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/5 /12 και ώρα 7-8.30μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο.

Η οικονομική κρίση, εκτός από τις πρακτικές αλλαγές που φέρνει στο βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών, επηρεάζει ψυχολογικά και τα παιδιά, με πολλούς τρόπους. Είτε μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής της οικογένειας, είτε μέσω των αλλαγών στην ψυχολογική κατάσταση των γονέων (αν π.χ. έχουν χάσει τη δουλειά τους), είτε μέσω των απαισιόδοξων στάσεων που προβάλλονται ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Χρειάζεται εποικοδομητική συζήτηση για την πραγματικότητα, καθώς τα παιδιά δε ζουν σε μια μαγική γυάλα, χρειάζεται να νοηματοδοτήσουν υγιώς όσα παρατηρούν και βιώνουν. Συζητείται η ανάγκη προτύπων αλτρουισμού, η αποφυγή πεποιθήσεων φόβου, η ανάγκη για ψυχολογική ασφάλεια μέσα στην οικογένεια, καθώς και η καλλιέργεια επιμονής και υπομονής για την αντιμετώπιση της παραίτησης που εκφράζουν πολλά παιδιά σήμερα: "Και γιατί να διαβάσω; Ούτως ή άλλως και να περάσω, δεν πρόκειται να βρω δουλειά"....

Επιχειρείται επίσης μια επανατοποθέτηση στο θέμα της προετοιμασίας του παιδιού για την επαγγελματική ζωή, με στόχο την κινητοποίηση του παιδιού προς την ενεργή μάθηση, την έκφραση της δημιουργικότητάς του, την καλλιέργεια της ικανότητας να αναλαμβάνει ρίσκα και πρωτοβουλίες, την αυτό-οργάνωση και, πάνω από όλα, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την μελλοντική αντιμετώπιση δύσκολων επαγγλεματικών καταστάσεων.
Ομιλήτρια είναι η κ. Πρεκατέ Βικτωρία, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Συγγραφέας του βιβλίου «Η κακοποίηση του παιδιού στο σχολείο και στην οικογένεια» (Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ) και προέδρου του μη-κερδοσκοπικού σωματείου ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, www.mentoras.org

O «ΜΕΝΤΟΡΑΣ για την Παιδική Προστασία και Ευημερία» είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο (Αρ.Απ.3520/4-6-07), που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων, σε θέματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία κι ευημερία, τη σχολική βία και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης-αυτο-εκτίμησης των παιδιών.

Θα διανεμηθούν δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια. Η παρουσία σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Διοργάνωση: Σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου , 1ου & 2ου Γυμνασίου Νάξου και Γενικού Λυκείου Νάξου.